Ympäristötehokkuus on kestävän ja kilpailukykyisen kalantuotannon ja vesivaroihin perustuvan sinisen kasvun elinehto. Rehujen kehittymisen ja tarkempien ruokintamenetelmien myötä Suomen kalankasvatustoimiala on 1990-luvun alusta alkaen panostanut voimakkaasti ravinnekuormituksen vähentämiseen. Kalankasvatuksen fosforikuormitusta on onnistuttu vähentämään yli 80 % ja typpikuormitusta lähes 70 %.
Fennoaquan tuotteisto tarjoaa mahdollisuuden mennä vielä pidemmälle. Edelläkävijänä autamme kalankasvattajia menestymään ympäristöystävällisesti. Autamme myös kuluttajia tekemään tietoon pohjautuvia kestäviä valintoja. Kotimainen kasvatettu kirjolohi ja siika ovat kumpikin WWF:n vihreällä eli suositeltavien kalojen listalla.
Fennoaquan ensimmäinen vastuullisuusraportti on valmistunut. Raportissa kerromme saavutuksistamme ja sitoutumisestamme ympäristön ja yhteiskunnan kannalta vastuulliseen toimintaan.
Vastuullisuusraportti sekä hiilijalanjäljen jatkuva laskenta ohjaavat tulevaa kasvuamme. Resurssitehokkuuteen sitoutuminen, operatiivisen jalanjäljen minimoiminen sekä yleisen vastuun kantaminen ovat toimintamme ytimessä.
Baltic Blend® Itämerirehun nimi kertoo, että rehujen raaka-aineina käytetään Itämeren kaloista tehtyä puhdistettua kalajauhoa ja -öljyä. Jokainen Itämerirehulla kasvatettu kalakilo kierrättää Itämeren ravinteita ja jopa poistaa fosforia. Kasvatuksen typpikuormitusta on pystytty alentamaan 75 %. Baltic Blend onkin loistava esimerkki kiertotaloudesta paikallisella tasolla. Meriperäiset raaka-aineet kestävästi kalastetuista kalakannoista täyttävät luontevasti kalan ravitsemukselliset vaatimukset.
Baltic Blend Itämerirehuinnovaatiomme on merkityksellinen koko kalatalouselinkeinolle aina kalastajista kalajauhon valmistukseen, rehuteollisuuteen sekä kuluttajaan asti. Itämerirehun laaja käyttö edistää kalastusta ja vajaasti hyödynnettävät silakat ja kilohailit päätyvät jalostusketjussa puhdistettuina ruokapöytiimme esimerkiksi kirjolohena tai siikana.
Fennoaqua aloitti itämerirehun valmistuksen vuonna 2016. Vuosina 2016-2022 rehun raaka-aineeksi käytetyn Itämeren silakasta ja kilohailista valmistetun kotimaisen kalajauhon ja –öljyn myötä Itämerestä on poistettu vuosittain 18 000 kg enemmän fosforia kuin mitä koko kotimaan kalankasvatus sitä sinne kuormittaa. Poistettu määrä vastaa vuositasolla noin 225 000 suomalaisen vuotuista puhdistetun jäteveden myötä luontoon päätyvää fosforimäärää.
Kalanrehujen energialähteenä on perinteisesti käytetty merikaloista saatavaa kalaöljyä. Fennoaquan Opti-ruokintakonseptissa kalaöljy korvataan suureksi osaksi rypsiöljyllä. Tämä säästää merkittävästi merien arvokkaita kalavaroja ja on kasvattajalle kustannustehokasta. Kalaöljypitoisempaa rehua käytetään vasta kalankasvatuksen loppuvaiheessa. Näin varmistetaan, että syötävään kalaan kertyy riittävästi ihmisen sydän- ja verisuoniterveyttä edistäviä omega-3-rasvahappoja, EPA ja DHA. Tämä takaa kuluttajalle huippulaatuisen ja tutkitusti terveellisen lopputuotteen, josta kasvattaja voi olla ansaitusti ylpeä.
Fennoaquan kasvatusrehut sisältävät fytaasientsyymiä, mikä pienentää merkittävästi kalankasvatuksen ravinnekuormitusta vesistöihin. Fytaasi parantaa kalan kykyä hyödyntää rehun fosforia ja muutoin huonosti sulavia kasviperäisiä fosforin lähteitä. Fytaasin ansiosta rehut sisältävät vähemmän fosforia. Fytaasi parantaa myös kalan valkuaisen hyödyntämistehoa.