Hankinta turvaa laadukkaat ja vastuulliset raaka-aineet
Fennoaquan hankinnassa työskentelevät hankintapäällikkö Marika Siivola ja hankintakoordinaattori Kai Kanervala pitävät huolen siitä, että tuotannolla riittää raaka-aineita, ne ovat laadukkaita ja hinnaltaan kilpailukykyisiä.
– Hankinta hankkii tuotekehityksen ja mahdollisesti myynnin toivomia raaka-aineita tekemämme markkinakartoituksen perusteella, aina tuotannon käyttökokemukset huomioiden. Hankinnan vastuulla ovat sopimus- ja hintaneuvottelut sekä raaka-aineen oikea-aikaisen toimituksen järjestäminen ja toimitetun raaka-aineen laadun varmistus. Analyysejä tehdään paljon ja erittäin tarkan protokollan mukaan. Suurin osa raaka-aineista onkin analysoinnin ajan karanteenivarastossa ennen niiden käyttöönottoa tuotannossa, Siivola kertoo.
Hankinta pitää yllä kontakteja useisiin eri tavarantoimittajiin.
– Aina välillä tulee tilanteita, että jollain toimittajalla voi olla ongelmia tuottaa meille riittävästi tavaraa. Silloin pitää olla suhteet kunnossa toiseen toimittajaan, jotta saamme korvaajan kyseiselle raaka-aineelle, Kanervala sanoo.
Vastuullinen hankintapolitiikka Fennoaquan ytimessä
Vastuullinen hankinta ja hankintapolitiikka niin toimittajien kuin raaka-aineidenkin osalta ovat Fennoaqualle tärkeitä. Toimittaja-auditoinneissa vastuullisuuteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota.
– Hankkimamme raaka-aineet ovat mahdollisuuksien mukaan sertifioituja. Esimerkiksi kaikki kalaperäiset raaka-aineet ovat aina vastuullisesti kalastetusta kalasta valmistettua ja soijaperäiset raaka-aineet ProTerra-sertifioitua ja vastuullisesti valmistettua. Käytämme pelkästään non-GMO eli ei-geenimuunneltuja raaka-aineita. Salmonella-analyysejä meillä tehdään tiuhaan, sillä salmonellatoleranssihan meillä Suomessa on nolla, Siivola listaa.
Hankinnalla on iso rooli myös viranomaisten tekemissä vuosiauditoinneissa ja ulkopuolisten tahojen tekemissä sertifiointiauditoinneissa. Fennoaqualle on myönnetty esimerkiksi kansainvälinen Global GAP -sertifikaatti, joka on vakuutus siitä, että valmistamamme rehut on tuotettu kestävästi työntekijöiden, ympäristön ja eläinten hyvinvointiin liittyvät asiat huomioiden.
Fennoaquan toiminnasta on ensimmäistä kertaa tehty hiilijalanjälkilaskelmia, joihin käytetyillä raaka-aineilla on iso vaikutus. Vastuullisuusraporttiin liittyen lasketaan rehuvalmistuksen ja rehuraaka-aineiden päästöjä ja päästökertoimia.
– Pyrimme esimerkiksi mahdollisuuksien mukaan välttämään raaka-aineiden hankkimista pitkien matkojen päästä, mikäli ne voidaan korvata järkevään hintaan lähempää saatavilla raaka-aineilla.
Vuoden 2023 vastuullisuusraportin voit lukea täältä.
Marika Siivola vastaa Fennoaquan hankinnasta
Hankintapäällikkö Marika Siivola kertoo, että hankinnan työpäivä sisältää ostamisen ja markkinatietojen seuraamisen lisäksi paljon ongelmien selvittelyä.
– Meillä on raaka-aineisiin liittyen kaikki narut käsissämme, joten hoidamme myös kaiken niihin liittyvän koordinoinnin ja yhteydenpidon. Tiivistä yhteyttä pidetään päivittäin moneen eri suuntaan niin oman organisaation sisällä kuin talon ulkopuolellekin eli raaka-ainetoimittajiin, kuljetusliikkeisiin, labroihin, viralliseen näytteenottajaan ja viranomaisiin. Yksikään työpäivä ei yleensä suju aivan aamun suunnitelmien mukaan, koska harvemmin ihan kaikki menee niin kuin Strömsössä, Siivola naurahtaa.
Siivola aloitti Fennoaqualla vuonna 2007, mutta oli jo sitä ennen ollut Raisio-konsernissa muutaman kesän erilaisissa kesätöissä.
– Tulin suoraan koulun penkiltä ja tänne näemmä juurruin. Olen rehupuolella työskennellessäni aina tehnyt hankinnan hommia. Syy siihen, että vuosia talossa on yhtäkkiä ehtinyt kertyä jo 17, on yksinkertaisesti se, että olen aina viihtynyt täällä todella hyvin, niin työtehtävien kuin työkavereiden parissa, Siivola kertoo.
Työtehtävät hankinnan puolella ovat todella laajat, vaihtelevat ja mielenkiintoiset, ja Siivolan vastuualueet vuosien saatossa muuttuneet moneen otteeseen.
– Aikoinaan ostin raaka-aineita useammalle aiemmin Raision omistuksessa olleelle rehutehtaalle yhdessä sen aikaisen hankintatiimin kanssa, mutta nykyään keskityn Kaitsun kanssa Fennoaquan kalanrehutehtaan raaka-aine- ja pakkausmateriaalihankintoihin. Kaitsun viimesyksyinen mukaantulo hankintatiimiin on osoittautunut erittäin toimivaksi, ja meistä on tullut mielestäni hyvä taistelupari.
Fennoaquan työporukka on aina ollut priimaa, ja meillä on poikkeuksellisen hyvä työilmapiiri!
Kai Kanervala hoitaa hankinnan lisäksi raaka-ainepuolta
Kai Kanervalan nimike on hankintakoordinaattori, mutta hän hoitaa myös raaka-ainepuolen asioita.
– Teen tilauksia sekä raaka-aineille että pakkausmateriaaleille ja koordinoin niiden tuloa tehtaalle. Teen muutenkin kaikkea mitä raaka-aineisiin tai varastomiehiimme vain liittyy kuten inventaarioita ja vuorolistoja, ja huolehdin siitä, että käytössä on toimivat ja turvalliset työkalut. Marika hoitaa sopimukset ja neuvottelut toimittajien kanssa sekä kaikki ”ikävät” asiat kuten raportoinnit ja sertifikaatteihin valmistautumiset.
Kanervalan normaali työpäivä kuluu pääosin koneen tai puhelimen äärellä, palavereissa ja sähköposteja kirjoitellen.
– Olemme samassa toimistossa tuotekehityksen kanssa eli meitä on yhteensä neljä ihmistä. Tiivis yhteistyö sujuu oikein hyvin ja nopeuttaa asioiden saamista maaliin.
Kanervala tuli ensimmäisen kerran taloon 2005.
– Kesätöissä tai jonkun tuuraajana tuli tehtyä monet työsopimukset: toimin trukkikuskina, säkittäjänä ja lastaajaoperaattorina jo lopetetulle maatilarehujen tuotannolle. Välissä reissailin maailmalla viiden vuoden ajan, kunnes vuonna 2016 allekirjoitin vakituisen sopimuksen raaka-ainepuolelle. Raaka-aineiden parissa tein jo aiemmin Marikan kanssa sujuvaa yhteistyötä, joten kun 2023 syksyllä kysyttiin, haluaisinko hankinnan puolelle Marikan taistelupariksi, ei tarvinnut kauaa miettiä.
Kanervala kiittää yhteistyötä myös Alltech Coppensin kanssa.
– On ollut hienoa nähdä, että olemme pystyneet auttamaan toinen toisiamme esimerkiksi toimintatavoissa. Alltech Coppensin kautta olemme oppineet raaka-aineista lisää, ja tutkimustyö jatkuu koko ajan. Saimme sieltä myös apua toiminnanohjausjärjestelmän vaihtuessa, sillä uusi järjestelmä oli heille jo tuttu.